Pečivo

Kváskový chléb

500g žitné mouky smícháme s cca 600ml studené vody a kváskem z lednice. Vniklá hmota by měla mít konzisteci stěsta na lívance.
Necháme při pokojové teplotě přikryté mikrotenem nebo folií. Pozor potřebuje velkou nádobu, zdvojnásobí objem. Po 12 hodinách odebereme 2 lžíce kvásku na příště do lednice, víčko nezavřeme zcela, aby mohl dovnitř vzduch.
Do jiné mísy nasypme 500g pšeničné mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky kmínu nebo chlebového koření (kmín + fenilkl, koriandr, tymián...), popř. semínka (slunečnice, dýně,...)
Smícháme s kváskem a asi 200ml vody, dle potřeby přidáme mouku či vodu). Vytvarujeme bochník a necháme kynnout v ošatce, pokud nemáte ošatku jako jsem neměl zpočátku já nechte kynout na pařáku na knedlíky vyloženém utěrkou.
Doba kynutí je znovu 12 hodin při teplotě kolem 18 stupňů nebo 6-7 hodnin při pokojové teplotě.(Může kynout i v lednici.)
Překlopíme na plech (spodní strana má být navrch) a vložíme do trouby předem rozehřáté na 250 stupňů (spodní rošt ) - na dno trouby je dobré dát malý pekáček s horkou vodou, zajistí potřebnou vlhkost.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 15 -20 minut. Hotový chléb při poklepu zvoní (duní).

Vánočka

500g hladké mouky

100g cukru

100g hery

2 vejce + na potření

půl kostky droždí

špetka soli

20g rozinek

50g mandlí

cca čtvrt litru mléka

Z droždí, trochy cukru, lžíce mouky a dvou lžic vlažného mléka udělejte kvásek a nechte vzejít.

Zbylé suché suroviny promíchejte, heru rozpusťte v kastrůlku a vlijte k suchým surovinám. Přidejte vejce a vlažné mléko.

Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu zpracujte v ruce a vyválejte váleček, který nakrájejte na 9 stejných dílů.

Z každého dílu vyválejte tenký váleček a spleťte viz foto. Spodní díl je ze čtyř, prostřední ze třech a poslední ze dvou dílů.

Jednotlivé vrstvy dejte na sebe, nechte půl hodiny odpočinout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi.

Pro jistotu můžete na koncích propíchnout špejlí, aby vánočka během pečen nespadla.

Pečte při 160°C 20-25 minut dozlatova.