Inspirace pro  vás

Kváskový chléb

500g žitné mouky smícháme s cca 600ml studené vody a kváskem z lednice. Vzniklá hmota by měla mít konzisteci těsta na lívance.
Necháme při pokojové teplotě přikryté mikrotenem nebo folií. Pozor potřebuje velkou nádobu, zdvojnásobí objem. Po 12 hodinách odebereme 2 lžíce kvásku na příště do lednice, víčko nezavřeme zcela, aby mohl dovnitř vzduch.
Do jiné mísy nasypme 500g pšeničné mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky kmínu nebo chlebového koření (kmín + fenylkl, koriandr, tymián...), popř. semínka (slunečnice, dýně,...)
Smícháme s kváskem a asi 200ml vody, dle potřeby přidáme mouku či vodu). Vytvarujeme bochník a necháme kynnout v ošatce, pokud nemáte ošatku jako jsem neměl zpočátku já nechte kynout na pařáku na knedlíky vyloženém utěrkou.
Doba kynutí je znovu 12 hodin při teplotě kolem 18 stupňů nebo 6-7 hodnin při pokojové teplotě.(Může kynout i v lednici.)
Překlopíme na plech (spodní strana má být navrch) a vložíme do trouby předem rozehřáté na 250 stupňů (spodní rošt) - na dno trouby je dobré dát malý pekáček s horkou vodou, zajistí potřebnou vlhkost.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 15 -20 minut. Hotový chléb při poklepu zvoní (duní).