Vánočka
500g hladké mouky, 100g cukru, 100g másla, 2 vejce + na potření, půl kostky droždí, špetka soli, 20g rozinek, 50g mandlí, cca čtvrt litru mléka.
Z droždí, trochy cukru, lžíce mouky a dvou lžic vlažného mléka udělejte kvásek a nechte vzejít.
Zbylé suché suroviny promíchejte, máslo rozpusťte v kastrůlku a vlijte k suchým surovinám. Přidejte vejce a vlažné mléko.
Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu
zpracujte v ruce a vyválejte váleček, který nakrájejte na 9 stejných
dílů.
Z každého dílu vyválejte tenký váleček a spleťte viz foto. Spodní díl je ze čtyř, prostřední ze třech a poslední ze dvou dílů.
Jednotlivé vrstvy dejte na sebe, nechte půl hodiny odpočinout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi.
Pro jistotu můžete na koncích propíchnout špejlí, aby vánočka během pečen nespadla.
Pokud
pečete bochánek, máte o starost méně. Prostě jen vytvarujete bochník,
ketrý po vykynutí nakrojíte do kříže a potřete vajíčkem. Další postup je
stejný, jako u vánočky.
Pečte při 160°C 20-25 minut dozlatova.